مجله قهوه – اسپرسو نوعی نوشیدنی غلیظ با بیش از یک قرن میراث در بخش قهوه است. میتوان آن را از قرن نوزدهم ایتالیا جستجو کرد و امروزه میلیونها نفر به اشکال مختلف در سراسر جهان از آن لذت میبرند. درحالیکه چشیدن اسپرسو اغلب به دلیل شناسایی اسیدیته، پیچیدگی و شیرینی برای قضات و متخصصان است، برای مبتدیان میتواند کمی دلهرهآورتر باشد.
بنابراین، برای درک بهتر چگونگی شروع چشیدن اسپرسو، من با دو باریستای مخصوص قهوه صحبت کردم که ادامه میخوانیم:
ساخت اسپرسوی با کیفیت نیز بخشی اصلی از نقش باریستا ست و این یکی از اصلیترین نکاتی است که مهارت باریستا مانند مسابقات جهانی باریستا در مسابقات قهوه؛ با آن ارزیابی میشود.
این مشخصات مختلف چگونه با هم ارتباط دارند؟
این چهار مؤلفه کاملاً از هم متمایز نیستند. آنها ارتباط تنگاتنگی دارند و از ابتدا تا انتها یک تجربه کامل را تشکیل میدهند. همانطور که اسپرسو خود را میچشید، سعی کنید هر یک از آنها را شناسایی کنید. ببینید آیا میتوانید هرکدام را بهصورت جداگانه برچسبگذاری کنید، اما به این نکته نیز توجه داشته باشید که آنها بهطور پیچیدهای به هم گره خوردهاند.
بهعنوانمثال، Evangelos میگوید که طعم و مزه بهشدت به رایحه بستگی دارد. «این جنبه سهم بزرگی دارد. اگر رایحه چیزی را به شما یادآوری کند، بهطورکلی عطروطعم را نیز خواهید یافت.»
اسپرسوی خوب استخراجشده، غنی و پیچیده خواهد بود و طعمهای آن به رایحه مرتبط است.
این نیز چیزی است که در ادامه جرعهجرعه تغییر خواهد کرد. در قهوه فیلتری، با کاهش دما، عطروطعمهایی که تجربه میکنید تغییر میکند.
در مورد اسپرسو هم همینطور است. بعد از چشیدن اسپرسو و نوشیدن جرعههای نخست، متوجه عطرها و طعمهای مختلف خواهید شد. اگر در چشیدن خود عجله کردید یا بعد از اولین جرعه آن را رها کردید، بهراحتی آنها را از دست خواهید داد.
به همین دلیل Evangelos توصیه میکند زمانی را صرف لذت بردن از چشیدن اسپرسو کنید.
نکتهای که وی خاطرنشان میکند این است که بهطور مداوم رایحه اسپرسو را به خود بگیرد. نهفقط در آغاز، بلکه بعد از هر جرعه نیز.
کرما چهکاری انجام میدهد؟
چندین ایده وجود دارد که باید با لایه کرما در بالای اسپرسو انجام دهید. برخی پیشنهاد میکنند که فنجان را بچرخانید، برخی کرما را به هم میزنند و دیگران آن را کاملاً بیرون میکشند. کدامیک بهتر کار میکند؟ آیا باید کرم شکسته شود یا حفظ شود؟
Evangelos میگوید: «من آن را 9 یا 10 بار هم میزنم تا مطمئن شوم همهچیز بهدرستی مخلوط شده است. سپس، وقتی آن را به بینیام میرسانم، آن را میچرخانم تا همه آن عطرها را به دست آورم.»
او توصیه میکند وقتی فنجان به بینی شما نزدیک است، کرما را هم بزنید. بهاینترتیب کرم بهعنوان سدی بین هوا و اسپرسو عمل میکند. «وقتی کرم را میشکنید، اجازه میدهید که عطر [بهیکباره] بیرون بیاید.»
تایلر میگوید بسته به نحوه سرو اسپرسو روش شما باید متفاوت باشد.
«این به جام بستگی دارد. اگر گل لاله است، آن را بچرخانید؛ اما اگر در حالت زیرسازی است، آن را هم بزنید. اگر سعی کنید آن را در یک فنجان کوچک بچرخانید، میریزد.»
بااینحال، او معتقد به آزمایش است و میگوید:
«اگر یک نوشیدنی اسپرسو برای اولین بار میچشید، هر سه را امتحان کنید و ببینید کدامیک را بیشتر دوست دارید.»
یک تجربه شخصی
تایلر در ادامه به اهمیت یافتن روش موردعلاقه خود در مورد چشیدن اسپرسو میپردازد.
او میگوید: «همهچیز در مورد اولویت شخصی است.
اگر میتوانید آن را در یک فنجان لاله سفارش دهید.
اسپرسو را بنوشید و سپس ببینید که چه چگونه آن را دوست دارید. سپس [شاید] آب اضافه کنید. آن را بهعنوان یک بلک یا وایت کوچک امتحان کنید.»
«اگر شما بیشتر به لاته و فلت وایت عادت دارید، شاید کمی شیر [بخارپز] اضافه کنید. این کار بادی را اضافه میکند و بافت متفاوتی به آن میبخشد.»
شما نباید تنها به یک روش برای چشیدن اسپرسو متمرکز شوید.
با آزمایش میتوانید عطرها و طعمهای جدید یا غیرمعمول را کشف کنید. چشیدن بهروشهای مختلف نتایج متفاوتی را به همراه دارد.
برخی از مواردی که میتوانید امتحان کنید:
اسپرسو را در یک کارافه استخراج کرده و بهشدت بچرخانید.
دوشات منفرد را با یک فیلتر پورتافیلتر بیرون بیاورید. کرما را روی یکی نگه دارید و دیگری را بشکنید. از آنها در کنار هم نمونه بگیرید.
اسپرسو را تکان دهید تا کمی هوادهی شود.
Evangelos خاطرنشان میکند که حتی دیده است شرکتکنندگان در مسابقات باریستا کرما را با استفاده از فیلتر کاغذ حذف میکنند.
نکات نهایی برای چشیدن اسپرسو
غذاهای بیشتر و مختلفی را امتحان کنید.
هرچه عطروطعم بیشتری را بتوانید شناسایی کنید، مجهزتر خواهید بود و طعمهای اسپرسو را با طعمهای متنوعتر میچشید. میوه و آبنبات بخورید، آبمیوه بنوشید.
با چشیدن این موارد «عطروطعم مرجع»، شما کام خود را گسترش میدهید و بهتر میتوانید عطروطعم خاصی را تجربه کنید.
چشیدن مقایسهای نکته دیگری است. اسپرسوهای مختلف را با خاستگاههای مختلف بچشید و پروفیلهای کباب شده را در کنار هم قرار دهید.
این کار به شما این امکان را میدهد که بلافاصله آنها را مقایسه کنید، نه اینکه یادداشتهای خاصی را بعد از اتمام هر یک از یادداشتها فراموش کنید.
و سرانجام، وقتی چندین اسپرسوی پشت سر هم را میچشید، یک لیوان آب کنار دستتان باشد.
یک جرعه کوچک بخورید تا کام شما بین هرکدام تمیز شود.
اسپرسو یکچیز کاملاً شخصی است و در زمان چشیدن مسافت پیموده شده هر یک متفاوت خواهد بود.
بااینحال، با استفاده از این نکات، میتوانید برخی از اجزای اصلی را که باعث ایجاد اسپرسو میشوند، شناسایی کنید و شاید متوجه چند طعم یا ویژگی شوید که قبلاً نمیشناختید.
فقط یکراه برای فهمیدن وجود دارد – به نوشیدن اسپرسو ادامه دهید و آزمایش کنید.
منبع: perfect daily grind
تنظیم و گردآوری بهنام حاتم جعفری
مجله قهوه را در اینستاگرام دنبال کنید.