مجله قهوه – دیدن واژه «Supremo» یا «AA» روی یک کیسه قهوه امری غیرمعمول نیست؛ اما این برچسبها و درجهبندی قهوه درواقع چگونه ارزیابی میشوند؟ و آیا تا به حال فکر میکنید Excelso یا AB را بهجای نمونههای بالاتر از آنها انتخاب کنید؟
نگاهی به درجهبندی قهوه درواقع به چه معناست و چه زمانی بهتر است تا از آن چشمپوشی شود.
درجهبندی قهوه در اتیوپی
در اتیوپی درجهبندی به دلیل وجود قهوه وحشی و اندازه متوسط دانه بسیار متفاوت از بسیاری از کشورها است.
آندره توضیح میدهد که «وقتی به قهوه اتیوپی نگاه میکنید، اندازه دانه عمومی نسبتاً کوچک است؛ بنابراین، میتوانم بگویم که اندازه صفحهنمایش تأثیر فوری روی مشخصات فنجان ندارد، زیرا [قهوههای اینجا] همه در مقایسه با سایر کشورها بسیار کوچکتر از حد انتظار شما هستند.»
«این اتفاق به دلیل نحوه رشد آن میافتد. در اتیوپی آنها بسیاری از انواع بهاصطلاح موروثی را دارند. تقریباً تمام قهوههای موجود در اتیوپی توسط کشاورزان خردهمالک تولید میشود و تنوع عظیمی از عربیکا وحشی در اینجا رشد میکند.»
آندره اتیوپی را با کنیا مقایسه میکند، جایی که عربیکای وحشی نیز در آنجا رشد میکند. وی میگوید كنیا و تانزانیا در مورداندازهگیری بسیار سختگیرانه عمل میکنند، اما در اتیوپی از روش دیگری استفاده میشود.
او میگوید: «در کنیا، قبل از اینکه قهوهها را به حراج بگذارید، آنها را بر اساس اندازه صفحه و آنها را بر اساس دانسیته درجهبندی میکنید. در اتیوپی قبلاً آنها را درجهبندی نمیکنید، فقط کیسههای ایستگاه شستشو را درون ظرف قرار میدهید. قبل از رفتن به حراج، توسط قهوه آزمایان ملی ارزشگذاری میشوند و سپس بر اساس مشخصات قهوه آزمایی نمره میگیرند. نه با اندازه یا تراکم صفحه، فقط با قهوه آزمایی و یادداشتها.»
درجهبندی بر اساس اندازه صفحهنمایش
النا به من میگوید که درجهبندی بر اساس اندازه صفحهنمایش حتی در مناطق دور از قهوه وحشی نیز وجود دارد.
«برخی از قهوهها که در ارتفاعات بیشتری رشد میکنند، مانند قهوههای Nari fromo [کلمبیا]، دارای مشخصات فنجان بسیار منحصربهفرد با اندازه صفحهنمایش کوچکتر هستند. بدیهی است که این فقط به دلیل ارتفاع نیست بلکه به دلیل عرض جغرافیایی، محتوای مواد معدنی خاک و آبوهوا است.»
بنابراین علاوه بر اندازه صفحه، هر سیستم طبقهبندی ممکن است شامل مشخصات اضافی مبتنی بر توافقنامه بین صادرکننده و خریدار نیز باشد.
النا میگوید که «هر مشتری آزاد است درخواستی خاص برای تهیه قهوه سبز ارائه دهد و معمولاً ضوابط سختافزاری و بستهبندی سختگیرانه تری برای تعداد زیادی از کالاهای ویژه وجود دارد که به کارگر، کنترل و تجربه بیشتر از صادرکننده و خریدار نیاز دارد.»
«درحالیکه SCA یک نقطه مرجع مهم و ابزاری برای ارتباط هنگام نقص لوبیای سبز است، هر کشور استاندارد خاص خود را تعیین میکند. [این بر اساس] تجربه گسترده و تحقیق در طول زمان در مورد چگونگی نقص خاص مشترک در یک منطقه، روشهای محلی پردازش، انواع واریته ها و غیره میتواند بر کیفیت فنجان تأثیر بگذارد.»
درجهبندی قهوه چگونه بر قیمت تأثیر میگذارد؟
درجهبندی تأثیر مستقیم بر قیمت دارد. آندره به من گفت که خریداران اغلب بهجای نمونههای قهوه آزمایی، بر اساس طبقهبندی درجهبندی میکنند.
«سال گذشته من یک قهوه از کلمبیا خریداری کردم، بنابراین چندین نمونه از Supremo و Excelso گرفتم. از بین تمام نمونههایی که قهوه آزمایی کردم، متوجه شدم که لوبیا کوچکتر دارای پروفیل فنجانی پیچیدهتری است … من چندین ظرف از اکسلسو کوچکتر خریداری کردم زیرا پیچیدگی بهتری نسبت به سوپریموی بزرگتر داشتند.»
آندره قیمتگذاری در کنیا و تانزانیا را نیز در نظر میگیرد. او میگوید، «بهطورکلی، من متوجه میشوم که خریداران تجاری برای لوبیای بزرگتر هزینه بیشتری پرداخت میکنند؛ و برای لوبیای کوچکتر هزینه کمتری پرداخت خواهند کرد. برای گیاهان گلابی، آنها مایل به پرداخت هزینههای بسیار بیشتری هستند … بهطورکلی، افراد خاص به مشخصات فنجان نگاه میکنند، بنابراین حتی اگر لوبیا کمی کوچکتر یا کمی بزرگتر باشد، خوب است.»
درجهبندی قهوه یک نقطه ناسازگار در صنعت است. مقایسه حبوبات هنگامیکه هر کشور از سیستم متفاوتی استفاده میکند دشوار است؛ اما شاید ما نیز مقصر باشیم که بیشازحد به درجهبندی برچسب اعتماد کردهایم. کیفیت چیزی فراتر از اندازه و منشأ آن است.
منبع: perfect daily grind
تنظیم و گردآوری بهنام حاتم جعفری
مجله قهوه را در اینستاگرام دنبال کنید.