مجله قهوه – دههها پیش از اسپرسو و قابلمه موکا، کوکوم (که به آن کوکوملا یا دیگ قهوه ناپولی ناپلی نیز گفته میشود) یک روش سنتی تهیه قهوه ایتالیایی بود. اگرچه کوکوما بهاندازه قابلمه موکا شناختهشده نیست،
اما درواقع مدتها و خیلی بیشتر بخشی از فرهنگ قهوه ایتالیایی بوده است.
مدتهاست که این قهوه ساز اصلی بسیاری از تولیدکنندگان قهوه خانگی ایتالیایی بوده و تا به امروز در بسیاری از خانوارها یافت میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تاریخ قهوه ساز کوکوما ناپلی، اهمیت فرهنگی آن در سراسر ایتالیا و اینکه چگونه میتوانید از آن برای دم قهوه استفاده کنید،
با ما در ادامه همراه باشید:
یک تاریخچه مختصر از کوکوما
کوکوما نوآوری در گلدان اجاقگاز است که در دهه 1800 در فرانسه توسط ژان باپتیست دو بلو، اسقف اعظم پاریس در آن زمان ایجاد شد.
ویلیام اچ اوکرز نویسنده کتاب «همهچیز درباره قهوه» است، کتابی که جزئیات تحولات تاریخی، فنی و تجاری در بخش قهوه را شرح میدهد.
وی میگوید: «ابتدا از قلع ساخته شد؛ اما بعداً، از ظروف چینی و نقره – گلدان قطرهای اصلی فرانسوی؛ اما این دستگاه هرگز به ثبت نرسید.»
دستگاه De Belloy اولین گلدان خانگی
اعتقاد بر این است که دستگاه De Belloy اولین گلدان خانگی است که تاکنون ایجادشده است.
و همین امر منجر به این شد که سایر تولیدکنندگان تجهیزات اولیه دم، از آن بهعنوان اساس طرحهای خود استفاده کنند.
قبل از این، بهجای اینکه قهوه را دمکنید، از قابلمهها برای سرو قهوه استفاده میکردند.
در این زمان، قهوه عموماً به روشی مشابه قهوه ترکی که در جذوه دم میشود، دم میشد – به این معنی که محلولهای بسیار خوبی بدون فیلتر تهیه و مصرف میشد.
بااینحال، در طول دهه 1800، ناپل یک مرکز تجاری عمده در اروپا و شرق بود.
در این زمان، قهوه از قبل بخشی از اجتماعات جامعه طبقه بالا محسوب میشد.
مردم محلی اغلب در مورد قهوه آواز میخوانند و آن را بهعنوان نوشیدنی «دوستی و آرزوهای خوب» ستایش میکردند.
عشق به قهوه سرچشمه ایجاد کوکوما
عشق ناپولیها به قهوه منجر به ایجاد کوکوما شد که بهزودی به ویژگی خانوارهای سراسر شهر تبدیل شد.
بااینحال، در این زمان، قهوه عمدتاً فقط در دسترس طبقات بالا بود.
باگذشت زمان، با دسترسی بیشتر در میان سایر طبقات اجتماعی در ایتالیا، استفاده از کوکوما افزایش یافت.
امروزه هنوز بسیاری آن را بهعنوان یک روش عملی، مقرونبهصرفه و قابلاعتماد برای دم کشیدن قهوه میدانند.
در ناپل و در سراسر منطقه کامپانا – جایی که کلمه «کوکوما» از آن نشأت گرفته است –
گلدان کوکوما فقط یک روش دم قهوه نیست، بلکه بهعنوان نمادی از فرهنگ قهوه متمایز و منحصربهفرد ناپل شناخته میشود.
برخی از نامهای دیگر مورداستفاده در مورد کوکوما cuccuma عبارتاند از:
«Napoletana» (ناپلی)، «caffettiera napoletana»، (قهوه ساز ناپولیانی) و حتی فقط «la macchinetta» (دستگاه).
طراحی و عملکرد
سیمون آمنینی رئیس و مدیر باریستا در Ditta Artigianale، در فلورانس، ایتالیا میگوید: «تا ظهور قابلمه موکا (که توسط آلفونسو بیالتی در سال 1933 ثبت اختراع شد)، کوکوما روش محبوب قهوه برای تهیه قهوه در خانه بود و این به دلیل آسان بودن استفاده از آن و مهمتر از همه گران نبودن آن بود.»
قابلمه قهوه کوکوما ناپلیانی به لطف طراحی منحصربهفرد خود عملکرد متفاوتی با قابلمه قطرهای فرانسوی دارد.
همچنین بهطورمعمول با یک فوران شاخ شکل ارائه میشود. این امر اغلب – بهطور تصادفی یا عمدی – شکسته میشود که نشانه موفقیت است.
جنس اولیه کوکوما
کوکومای کلاسیک ناپلی اولین بار از مس ساخته شد، اما مواد انتخابی در اواخر قرن نوزدهم به آلومینیوم تغییر یافت.
«این به دلیل [هزینه کمتر] و سهولت ساخت آن از آلومینیوم بود. فقط در چند وقت اخیر ما [اکنون] کوکوما فولادی داریم و مس دوباره محبوب شده است.»
گلدان قهوه کوکوما از چندین قسمت تشکیل شده است: اول، دیگ بخار (caldaietta) که دارای یک دسته چوبی متصل است و قسمت زیرین گلدان را تشکیل میدهد.
بعدازآن، یک کنیستر استوانهای وجود دارد که شامل یک میکروفیلتر سوراخ شده و شکافهایی در قسمت پایین است.
سرانجام، قسمت فوقانی با فواره و درب وجود دارد.
منبع: perfect daily grind
تنظیم و گردآوری بهنام حاتم جعفری
مجله قهوه را در اینستاگرام دنبال کنید.