مجله قهوه – در اواخر دهه 2000، نویسنده سبک زندگی و مدیرعامل Bulletproof، دیو آسپری، پس از نوشیدن چای کره در مسیر بازگشت از ارتفاعات تبت به آن علاقهمند شد. در سالهای بعد، او شروع به تبلیغ قهوه مخلوط با کره کرد که ایالاتمتحده را فرا گرفت و مورد علاقه؛ علاقهمندان به تناسب اندام و رژیمهای کم کربوهیدرات و چربی قرار گرفت. درنتیجه، قهوه کره در بازارهای مصرفکننده قهوه غربی، بهویژه انگلیس و ایالاتمتحده محبوب شد. ظاهراً، کافئین با روغنها و چربیهای موجود در کره «مخلوط میشود» تا در طول یک روز یا یک جلسه تمرینی طولانی، انرژی آهسته راهش را برای نوشیدنی فراهم کند.
باوجود این نوشیدنی که در اواخر سال 2000 در محافل سبک زندگی ظاهر میشود، قرنها کره درواقع با قهوه مخلوط شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تاریخچه و چرایی محبوبیت آن در قرن 21 ادامه این مقاله را بخوانید.
این قهوه چیست و چگونه ساخته میشود؟
رابرت چوهان بنیانگذار Kopi House، یک کافه زنجیرهای در لندن است که قهوه نانیگ سنگاپوری را سرو میکند. وی میگوید: «بسته به اینکه دستورالعمل از کدام قسمت از جهان تهیه شده است، روشهای مختلفی برای تهیه قهوه کره وجود دارد.» بااینحال، رابرت به من میگوید که این اغلب شامل ترکیب یا هم زدن کره در قهوه فیلتری است.
بهعنوان یک امولسیون آب در روغن، کره را میتوان هم زد یا در قهوه مخلوط کرد بدون آنکه روغنها جدا شده و به سطح فنجان برسند. چربیهای روغنی کره، جدا از دمای قهوه، از هم جدا نخواهند شد. وقتی قهوه کره به این روش تهیه میشود، نتیجه یک نوشیدنی غلیظ و کف مانند است که تقریباً شبیه لاته است.
قهوه کره نوشیدنی پرکالری و پرچربی است که فاقد کربوهیدرات است (در صورت شیرین نشدن). به همین دلیل، افرادی که رژیم کم کربوهیدرات و پرچربی دارند (که به آن رژیم کتوژنیک نیز میگویند) اغلب بهعنوان صبحانه نوشیده میشود. طرفداران ادعا میکنند که این نوشیدنی انرژی پایدار برای ورزش فراهم میکند و سطح غلظت خون را بهبود میبخشد.
آنیتا برودیان مالک و مدیر شرکت Dark Dark Foundry در ملبورن استرالیا میگوید: «[قهوه کرهای] یک قهوه نرم و خامهای است که اولین بار در صبح مصرف میشود تا سوخت روز را تأمین کند.»
گرانت هارینگتون مدیر شرکت Ampersand Dairy در شمال آکسفوردشایر در انگلستان، یک تأمینکننده کره است که کره ممتاز را برای چندین کاربرد از جمله قهوه کره تولید میکند. او میگوید که قهوه کره «یک افزایش بزرگ انرژی» است.
او میگوید: «این نوشیدنی انرژیزا است. من آن را صبح قبل از موجسواری یا کوهنوردی مینوشم.»
قهوه در سنگاپور
رابرت به من میگوید که کوپی هاوس قهوه کرهای سنتی به نام سنگاپور به نام nanyang kopi میفروشد که در اصطلاح «قهوه اقیانوس جنوبی» است. این کره در دهه 1930 مشهور شد، زمانی که کارگران یقه آبی آن را بهعنوان یک صبحانه ارزان مصرف کردند.
«کسانی که به سنگاپور سفر کردهاند و خود را در صحنه قهوه غرق کردهاند، با این نوشیدنی آشنایی دارند. این برای گردشگران، بهویژه غربیها که میخواهند از یک قهوه «جایگزین» لذت ببرند، بسیار خوب است.»
«چند ثانیه باید بگذرد تا کره روی آن بنشیند تا نوشیدنی اولین جرعه را بنوشد. این یک نوشیدنی قهوه غنی، خامهای، شکلاتی و شدید ایجاد میکند.»
این قهوه چند ساله است؟
باوجود ظهور قهوه کره بهعنوان یکروند تناسباندام در سال 2000، عمل مخلوط کره و قهوه بیش از هزار سال قدمت دارد. در خصوص نخستین مدرک دراینباره میتوان به این نکته اشاره کرد که قهوه با کره شفاف از قرن نهم در اتیوپی مصرف میشود.
آنیتا میگوید: «افزودن چربی به قهوه مفهوم جدیدی نیست. اتیوپیاییها و تبتی مدتها قبل از گسترش قهوه [یا چای] شیر را با کره مینوشیدند.»
کشورهایی از جمله شمال هند، ویتنام و سنگاپور هنوز هم تا به امروز از انواع سنتی قهوه کره و چای استفاده میکنند. شاید معروفترین آن، در تبت، کشاورزان از نوشیدنی پو چا، نوشیدنی تهیهشده با چای سیاه تخمیر شده و کره یاک استفاده میکنند.
واژهشناسی قهوه ضدگلوله
عبارت «قهوه کره» اغلب به معنی «قهوه ضدگلوله» است. بااینوجود، علیرغم این، این دو تفاوتهای جزئی دارند. علاوه بر این، کلمات «قهوه ضدگلوله» درواقع توسط شرکت سبک زندگی Bulletproof بهعنوان بخشی از «رژیم ضدگلوله» تجاریسازی شده است.
آنیتا توضیح میدهد: «قهوه ضدگلوله از Dave Asprey تهیه میشود، كه نسخهای از آن را در سال 2009 رواج داد. این ترکیب با ترکیب قهوه سیاه همراه با کره نمک و افزودن روغن MCT تهیه میشود.»
روغن MCT یک روغن مصنوعی غنی از تری گلیسیرید با زنجیره متوسط یا MCT است. بدن انسان روغن MCT را خیلی سریع هضم میکند. این یک منبع انرژی فوری است که سوختوساز بدن شما را تقویت میکند و میتواند بهعنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل از کاهش وزن پشتیبانی کند.
مزایای سلامتی
یکی از دلایل اصلی محبوبیت قهوه کره در سالهای 2010، مزایای بهداشتی آن بود. بااینوجود، گرچه تعداد کالری زیاد و میزان کربوهیدرات کم آن به معنای عالی بودن آن برای رژیمهای کتوژنیک است، اما یک نوشیدنی سالم است؟
کلینیک مایو میگوید گرچه قهوه کره منبع آنتیاکسیدانی خوبی است، اما چربیهای اشباعشده و کالری بالا میتواند برخی رژیمها را از بین ببرد. همچنین فاقد بسیاری از مواد مغذی موجود در غذاهای کامل است و میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را در آینده افزایش دهد.
آنها توصیه میکنند که افراد با خوردن میوه و پروتئین اضافی برای حفظ رژیم غذایی مناسب نوشیدن قهوه کره را متعادل کنند. کسانی که قهوه کره مینوشند باید از تراکم کالری آن آگاه باشند و ضمن افزایش میزان ورزش، باید رژیم غذایی خود را در جای دیگر کاهش دهند.
رابرت میگوید که انواع قهوه کره نیز وجود دارد که با شیر و شکر ساخته میشوند و خاطرنشان میکند که اینها برای کسانی که سعی در کاهش وزن دارند مناسب نیست. او به من میگوید به همین دلیل است که آن را بهعنوان یک نوشیدنی سالم به بازار عرضه نمیکند.
گرچه قهوه کره مدتی است که به لطف علاقه مجدد بخش سبک زندگی و تناسباندام در اواخر سال 2000 محبوب شده است، اما بههیچوجه جریان اصلی نیست. آنیتا میگوید: «من فکر میکنم بخشی از محبوبیت بیشتر آن به این دلیل است که یک قهوه کره خوب پیدا نمیشود.»
باوجوداین، قهوه کره همچنان در میان گروههای خاص محبوب است. اینکه آیا در سالهای آینده احیای دیگری را تجربه خواهد کرد یا «به جریان اصلی» ادامه خواهد داد، باید منتظر ماند.
منبع perfect daily grind
تنظیم و گردآوری بهنام حاتم جعفری
مجله قهوه را در اینستاگرام دنبال کنید.