مجله قهوه – دستگاه اسپرسو یک شگفتی فنی است. این وسیله ساختهشده با مهارت از زمان آغاز اولین کار آن در اواخر دهه 1800 با دستگاههای امروزی فاصله زیادی دارد.
سیستم فشار بخار قرن نوزدهم به فناوری پمپ محور و برقی تبدیلشده است و باریستا اکنون قادر است بدون استفاده از دستان خود با تلفن هوشمند خود دستگاه را کنترل کند؛ اما چه اتفاقی میافتد که یک دستگاه اسپرسو میشکند، یا کمی قدیمی میشود و نیاز به مرمت دارد؟
برای فهمیدن این موضوع، با فرانچسکو برناسکونی، مدیر فروش شرکت سازنده دستگاه اسپرسو دالا کورته و مسئول آغاز برنامه نوسازی این شرکت صحبت کردم.
چرا یک دستگاه اسپرسو مرمتشده را مجدد خریداری میکنیم؟
دلایل زیادی وجود دارد که ماشینهای مرمتشده مورد تقاضا هستند، اما دو مورد مهم آن کاهش تأثیر محیطزیست و صرفهجویی در هزینههای کلان اقتصادی است.
برخی از دستگاههای اسپرسو مرمتشده میتوانند به قیمت نصف هزینه خرید دستگاه نو، تهیه شوند؛ درحالیکه همچنان از استانداردهای ظاهری و کیفیت بالایی برخوردار هستند.
با فروش ماشینهای تجاری کاملاً جدید برای هزاران نفر، ماشینهای مرمتشده میتوانند یک انتخاب وسوسهانگیز برای کاهش هزینهها باشد.
همچنین این کار میتواند یک سرمایهگذاری پایدارتر و با آگاهی از محیطزیست باشد؛ چراکه تعداد قطعات جدید موردنیاز برای تولید و مقدار مواد موردنیاز برای بازیافت یا انتقال به محل دفن زباله با این کار کاهش مییابد.
مرمت با استفاده از منابع کمتری باعث زباله کمتری میشود.
جایگزینی لولهکشی قدیمی و لحیمکاری با اجزای بدون سرب از اهمیت زیادی در فرآیند نوسازی برخوردار است.
قانون محدود کردن مواد خطرناک (RoHS) که توسط اتحادیه اروپا ایجادشده است، استفاده از اجزا و مواد حاوی مقادیر مشخصی از سرب در محصولات الکتریکی را مهار میکند.
بازسازی یک دستگاه اسپرسوساز
درحالیکه مراحل موردنیاز در بازسازی و مرمت با توجه به دستگاه و مسائل مربوط به آن متفاوت خواهد بود، یک فرایند کلی را شامل میشود که در زیر آن را باهم مرور میکنیم:
-
تشخیص و عیبیابی
اولین مرحله ارزیابی است. بهخصوص در مورد ماشینهای قدیمی که ممکن است مدتی مورداستفاده قرار نگرفته باشند، کنترل آفات از اهمیت بالایی برخوردار است.
این شامل از بین بردن پوشش بیرونی و بررسی بصری هرگونه علائم حشرات یا جوندگان، است.
در صورت کشف چنین علائمی، از وسایل مناسب برای از بین بردن آفات و هرگونه اثری از آنها استفاده میشود.
پس از تعویض پوشش بیرونی، دستگاه اسپرسو میتواند وصل و روشن شود.
بعضی از مسائل بلافاصله آشکار خواهند شد، بهعنوانمثال مشکل الکترونیکی که باوجوداین مشکل دستگاه دیگر کار نمیکند یا سیستم بخار که بهدرستی کار نمیکند.
بااینحال، ممکن است برخی از موارد برای پیدا کردن و رفع مشکل باشد و برای یافتن و رفع آنها تکنسینهای آموزشدیده لازم خواهد بود.
برای تشخیص مشکلات از یک برنامه نرمافزاری استفاده میشود و از طریق هشدارها به ما میگوید که مسئله اصلی دستگاه چیست؟
-
جداسازی قطعات
پس از انجام آزمایشها – و مهمتر از همه، بعد از خاموش و قطع شدن دستگاه بهطور کامل – نوبت به جداسازی دستگاه میرسد.
در این مرحله تمام پانلها و سینیها باید جدا شوند تا قاب با لولهها، سرهای گروپها و دیگهای بخار باقی بماند.
در این مرحله، هر قسمت را میتوان با دقت از چارچوب جدا کرد. آنها باید برای هرگونه علائم آسیب بررسی و بهطور کامل تمیز شوند.
بعضی از مؤلفهها قابل بازیافت هستند. مهمترین قطعات همچون قطعات مس، برنج و فلز میبایست بهصورت کامل بازیافت شوند.
پس از جداسازی و تمیز کردن دستگاه، میتوان فهمید که قطعات نیاز به تعمیر یا تعویض دارند.
معمولاً اجزای خاصی مانند پمپها، شیرها و صفحهها جایگزین میشوند. واشرها و حلقههای دایرهای نیاز به تنظیم مجدد و جایگزینی دارند و اینها هنگام تمیز کردن از دستگاه جدا میشدند.
-
خروجیها
کلسیم و سنگآهک بدترین دشمنان ماشینی است که با آب گرم کار میکند.
این مواد سرسخت بهسرعت روی هر سطح فلز شکل میگیرد. مقادیر بیشازحد آنها بزرگترین دلیلی است که در وهله اول نیاز به تعویض و بازسازی دارد.
دیگ بخار و لولهها اجزای اصلی هستند که نیاز به دفع رسوبها دارند.
آنها باید با دقت موردبررسی قرار گیرند زیرا تورفتگیها میتوانند باعث افزایش بیشتر مقیاس سنگآهک شوند.
بدون ماشینآلات مناسب، رسوبزدایی باید بهصورت دستی انجام شود.
این به معنی خیساندن تمام اجزای موجود در اسیدسیتریک برای مدت طولانی است.
استفاده از ماشینآلات مدرن هم در زمان صرفهجویی میکند و هم تضمین میکند که میزان رسوبزدایی مناسب باشد.
تخلیه رسوب میتواند یک فرایند طولانی باشد، بهخصوص اگر اجزاء در معرض آب سخت قرار داشته باشند.
با این وجود، تمام مدارک قابلمشاهده از سنگآهک قبل از اینکه مجدداً دیگ بخار و لولهها از بین بروند باید رفع شوند.
بعضیاوقات، این امر ممکن نیست. وقتی این اتفاق میافتد، این قسمتها باید مجدداً بازیافت شوند و با دیگ بخار و لولهکشی جدید جایگزین شوند.
-
کنترل کیفیت و قانون
استفاده از تکنسینهای مجرب بهترین راه برای اطمینان از کیفیت است.
بااینحال، بررسیهای کنترل کیفیت نیز ضروری است – هم برای اهداف قانونی و هم اخلاقی. این تکنسینها تضمین میکنند که دستگاههای اسپرسو مرمتشده نهتنها برای استفاده ایمن هستند بلکه از کیفیت بالایی نیز برخوردار هستند.
بهعنوانمثال، در انگلیس، هرگونه تجهیزات یا ماشینآلات حاوی مایعات با فشار بیش از 0/5 بار، تحتفشار قانون مقررات ایمنی سیستمهای فشار (PSSR) 2000 قرار دارد.
این امر در مورد ساخت، تعمیر و بهسازی تجهیزات حتی اگر در ابتدا قبل از سال 2000 تولیدشده باشد صدق میکند.
بررسیهای کنترل کیفیت باید اطمینان حاصل کند که دستگاه به این امر پایبند است و همچنین به استانداردهای مطلوب رسیده است.
-
نصب مجدد و مرحله پایانی
نصب مجدد معمولاً به ترتیب معکوس برای جداسازی قطعات اتفاق میافتد: ابتدا دیگ بخار به قاب وصل میشود، سپس لولهکشی، سپس قطعات و در آخر سینیها.
فرآیند بهسازی وقتگیر است، اما نتیجه آن چشمگیر است. در این فرآیند دستگاههای اسپرسو باسابقه و باشخصیت میتوانند در سطح جدید و با عملکردی جدید عمل کنند.
منبع: perfect daily grind
نوشته تسمین گرانت
مجله قهوه را در اینستاگرام دنبال کنید.
مجله تخصصی صنعت قهوه coffee magazine
اخبار روز صنعت قهوه در مجله خبری قهوه coffee news
آشنایی با انواع قهوه و ویژگی های قهوه types of coffee
آشنایی با تاریخچه قهوه history of coffee
آشنایی با تولید قهوه و روش های برشته کاری قهوه coffee roasting
آشنایی با برندهای قهوه coffee brands
آشنایی با خواص قهوه و فواید آن properties of coffee
آشنایی با روش های دم آوری قهوه coffee brewing
آشنایی با کافه های مطرح دنیا the cafe
آشنایی با اصطلاحات قهوه در دانشنامه تصویری قهوه picture coffee dictionary
آشنایی با آموزش تصویری دم آوری قهوه در مجله تصویری قهوه
آشنایی با واژگان قهوه در واژه نامه تحلیلی قهوه coffee dictionary
آشنایی با طرز تهیه و دستورالعمل انواع غذا با استفاده از قهوه در بخش آشپزی قهوه cooking with coffee
آشنایی با انواع تجهیزات صنعت قهوه و دم آوری coffee accessories
آشنایی با درجات آسیاب قهوه متناسب با انواع روش های دم آوری coffee grinder
باریستای خود باشید! آشنایی و طرز تهیه انواع نوشیدنی قهوه در منزل barista
مطالب و فیلم های آموزشی ما را در کانال تلگرام مجله تخصصی صنعت قهوه مشاهده کنید
آشنایی با مراحل رست قهوه یا برشته کاری قهوه در مجله قهوه rosting coffee
آشنایی با انواع قهوه های ترکیبی blending coffee
آشنایی با بهترین و مرغوب ترین قهوه های جهان best coffee
با ما در شبکه اجتماعی اینستاگرام نیز همراه باشید
آشنایی با انواع قهوه های تک خاستگاه (سینگل اورجین) single-origin coffee
آشنایی با انواع قهوه عربیکا arabica coffee
آشنایی با انواع قهوه روبوستا robusta coffee
آشنایی با قهوه سبز لاغری و خواص مفید آن green coffee
آشنایی با خواص و فراید قهوه و سلامتی properties coffee
کافئین در قهوه و خواص آن برای بدن انسان caffeine
آشنایی با قهوه اسپرسو و نوشیدنی های بر پایه اسپرسو espresso coffee
آشنایی با قهوه ترک turkish coffee
آشنایی با قهوه فرانسه و دستگاه قهوه ساز فرنچ پرس french press
آشنایی با دستگاه قهوه ساز اروپرس aeropress
آشنایی با دستگاه قهوه ساز V60 و قهوه دمی V60
آشنایی با دستگاه قهوه ساز سایفون و قهوه های موج سوم siphon coffee
آشنایی با قهوه کلد برو یا قهوه سرد دم cold brew coffee
آشنایی با دستگاه قهوه ساز کمکس chemex
آشنایی با دستگاه قهوه ساز موکاپات moka pot
آشنایی با قهوه بلومانتین جامائیکا و ویژگی های آن blue mauntain coffee
jamaica coffee
آشنایی با قهوه اتیوپی یورگاچف (قهوه یرگاچف) و ویژگی های آن yirgacheffe coffee
ethiopia coffee
آشنایی با قهوه گیشا پاناما و ویژگی های آن geisha coffee
آشنایی با قهوه بوربون و ویژگی های آن bourbon coffee