قهوه انوشه و جایگاه آن در فرهنگ بومی کاشان

مجله قهوه – قهوه انوشه که با نام نوش‌آباد در کاشان به ثبت رسیده و طرفداران زیادی هم دارد، این شیوه از سرو قهوه از دوره قاجار به بعد رواج داشته و بیشتر در مراسم عروسی یا عزاداری از آن استفاده می‌شده است.

در تقویم جهانی اول اکتبر روز جهانی قهوه نامگذاری شده، نوشیدنی محبوب اکثر مردم جهان حتی ایران البته پیش از جایگزینی چای!

جعفر شهری در کتاب «طهران قدیم» در این باره می‌نویسد: «بنا بر رسم زمان چای و قلیان در درجه اول متاع کافه یا قهوه‌خانه بود و قهوه دومین آن» اما باید بدانید که قهوه از زمان صفویه  وارد ایران شد و تا امروز در کافه‌های مختلف با اسامی متنوعی همچون اسپرسو، ترک،کاپوچینو، لاته و شیر قهوه سرو می‌شود.

قهوه انوشه

شیوه سرو قهوه در هرکجا به یک شکل نیست، اما بیشترین تفاوت آن هم در نحوه دم کردن قهوه است، برخی مثل عرب‌ها آن را با هل دم می‌کنند و عده‌ای با زعفران و دارچین اما شکل دیگری از تهیه قهوه وجود دارد که به دلیل خاص بودن و قدمت آن، در کشور خودمان به ثبت ملی رسیده است.

قهوه انوشه که با نام نوش‌آباد در کاشان به ثبت رسیده بنا به روش دم آوری منحصر به فرد آن در فرهنگ مردم کاشان نقش مهمی دارد.

دم آوری قهوه انوشه

در این شیوه، عمل‌آوری قهوه حدود ۷ ساعت زمان می‌برد. برای دم آوری قهوه انوشه ۴۰ لیتر آب را درون یک ظرف مسی جوش می‌آورند و وقتی به جوش آمد شعله را کم می‌کنند، سپس قهوه ترک و شکر را به اندازه مناسب به آب اضافه می‌کنند و باز شعله را زیاد می‌کنند تا به حالت جوش برسد.

این سه ترکیب حدود 3 ساعت به طول می انجامد تا جوش آید و حدود 3 ساعت هم به آن زمان می‌دهند تا دم بکشد، از آنجایی که قهوه طبع سردی دارد بعد از 3 ساعت دوم به آن پودر هل و دارچین اضافه‌ می‌کنند و مجدداً یک ساعت دیگر آن را روی شعله می‌گذارند.

با توجه به اینکه می‌گویند باید زهر قهوه گرفته شود معمولاً یک تکه زغال بزرگ در دیگ قهوه می اندازند تا زهر آن را بگیرند، وجه اشتراک این قهوه با قهوه عربی در طبع سرد و خشک آن است، به همین جهت طبع هر دو قهوه با دارچین گرم می‌شود.

چهل سال می‌شد که این قهوه در شهر نوش آباد به دلایلی مثل روش پخت سخت و هزینه سنگین منسوخ شده بود و گاهی در مراسم عزاداری از آن استفاده می‌شد تا اینکه در سال ۸۵ در ورودی شهر زیرزمینی نوش آباد کافه‌ای راه‌اندازی و این قهوه به آنجا برده می‌شود تا گردشگران و توریست‌های خارجی در مورد آن نظر دهند.

تا اینکه در سال ۹۶ و با توجه به استقبال گردشگران از این قهوه، شعبه دوم این کافه راه‌اندازی و در سال 97 این قهوه به ثبت ملی می‌رسد.

این مدل از قهوه در خیلی از جاهای ایران سرو می‌شود. از قهوه انوشه معمولاً در عزاداری‌ها استفاده می‌شود، البته در شهر نوش‌آباد اگر کسی بمیرد و جوان باشد از این قهوه در مراسم استفاده نمی‌کنند چرا که بر این باور هستند که قهوه نشاط آور و آرام بخش است و داغ جوان نباید خیلی زود از بین برود.

مجله قهوه را در اینستاگرام دنبال کنید.


مجله تخصصی صنعت قهوه coffee magazine

اخبار روز صنعت قهوه در مجله خبری قهوه coffee news

آشنایی با انواع قهوه و ویژگی های قهوه types of coffee

آشنایی با تاریخچه قهوه history of coffee

آشنایی با تولید قهوه و روش های برشته کاری قهوه coffee roasting

آشنایی با برندهای قهوه coffee brands

آشنایی با خواص قهوه و فواید آن properties of coffee

آشنایی با روش های دم آوری قهوه coffee brewing

آشنایی با کافه های مطرح دنیا the cafe

آشنایی با اصطلاحات قهوه در دانشنامه تصویری قهوه picture coffee dictionary

آشنایی با آموزش تصویری دم آوری قهوه در مجله تصویری قهوه

آشنایی با واژگان قهوه در واژه نامه تحلیلی قهوه coffee dictionary

آشنایی با طرز تهیه و دستورالعمل انواع غذا با استفاده از قهوه در بخش آشپزی قهوه cooking with coffee

آشنایی با انواع تجهیزات صنعت قهوه و دم آوری coffee accessories

آشنایی با درجات آسیاب قهوه متناسب با انواع روش های دم آوری coffee grinder

باریستای خود باشید! آشنایی و طرز تهیه انواع نوشیدنی قهوه در منزل barista

مطالب و فیلم های آموزشی ما را در کانال تلگرام مجله تخصصی صنعت قهوه مشاهده کنید

آشنایی با مراحل رست قهوه یا برشته کاری قهوه در مجله قهوه rosting coffee

آشنایی با انواع قهوه های ترکیبی blending coffee

آشنایی با بهترین و مرغوب ترین قهوه های جهان best coffee

با ما در شبکه اجتماعی اینستاگرام نیز همراه باشید

آشنایی با انواع قهوه های تک خاستگاه (سینگل اورجین) single-origin coffee

آشنایی با انواع قهوه عربیکا arabica coffee

آشنایی با انواع قهوه روبوستا robusta coffee

آشنایی با قهوه سبز لاغری و خواص مفید آن green coffee

آشنایی با خواص و فراید قهوه و سلامتی properties coffee

کافئین در قهوه و خواص آن برای بدن انسان caffeine

آشنایی با قهوه اسپرسو و نوشیدنی های بر پایه اسپرسو espresso coffee

آشنایی با قهوه ترک turkish coffee

آشنایی با قهوه فرانسه و دستگاه قهوه ساز فرنچ پرس french press

آشنایی با دستگاه قهوه ساز اروپرس aeropress

آشنایی با دستگاه قهوه ساز V60 و قهوه دمی V60

آشنایی با دستگاه قهوه ساز سایفون و قهوه های موج سوم siphon coffee

آشنایی با قهوه کلد برو یا قهوه سرد دم cold brew coffee

آشنایی با دستگاه قهوه ساز کمکس chemex

آشنایی با دستگاه قهوه ساز موکاپات moka pot

آشنایی با قهوه بلومانتین جامائیکا و ویژگی های آن blue mauntain coffee

jamaica coffee

آشنایی با قهوه اتیوپی یورگاچف (قهوه یرگاچف) و ویژگی های آن yirgacheffe coffee

ethiopia coffee

آشنایی با قهوه گیشا پاناما و ویژگی های آن geisha coffee

آشنایی با قهوه بوربون و ویژگی های آن bourbon coffee

همچنین ببینید

زنان در قهوه

امضای تفاهم‌نامه برای تقویت زنان در قهوه

مجله قهوه – اتحادیه بین‌المللی قهوه زنان (IWCA) تفاهم‌نامه همکاری با سازمان غیرانتفاعی Alliance for …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *