مجله قهوه – ما در جهانی زندگی میکنیم که بهطور فزایندهای سرعت میگیرد و خوردن و آشامیدن نیز از این قاعده مستثنا نیست. غذای آماده و این ایده که میتوان همهچیز را «برای رفتن» ساخت، به یک قاعده تبدیل شده است. سرعت زندگی مدرن کاملاً عصبانی و عجول است. بااینحال «غذای آرام» یکی از تعابیری است که در این دنیای مدرن و سریع در حال گسترش است.
علیرغم این، فرهنگ قهوه موج سوم در سالهای اخیر ایده زمان صرف لذت بردن از قهوه را پذیرفته است.
این امر تا حدی ریشه در یادگیری بیشتر درباره افراد و داستان پشت قهوه دارد. درمجموع، این طرز تفکر باعث شده است تا مصرفکنندگان در مورد ارزش یک زنجیره تأمین عادلانه اطلاعات کسب کنند.
اما این روش فقط مختص قهوه نیست. اولین بار این ایده بیش از 30 سال پیش مفهومسازی شد، جنبش «غذای آرام» از آن زمان در سراسر جهان گسترش یافته است.
برای درک بهتر آن و چگونگی ارتباط آن با قهوه، من با کریستینا رنی، متخصص غذا در اتحادیههای بینالمللی تجارت، امانوئل دوگره از Slow Food International و جان وانیو از «غذای آرام» اوگاندا صحبت کردم
که در ادامه با هم میخوانیم:
غذای آرام چیست؟
«غذای آرام» یک جنبش آشپزی جهانی است که بهعنوان پاسخی به جهانیسازی، غذای فوری و قطع ارتباط بین مصرفکننده و آنچه میخورند، اشاره دارد.
به گفته کریستینا رنی یک متخصص مواد غذایی، فلسفه در مورد «درک مواد از طریق طعم و صرف وقت برای نشستن و لذت بردن» است.
کریستینا همچنین میگوید که این امر در مورد کیفیت و دسترسی بیشتر به کیفیت است.
در دنیای پختوپز، مکتب آشپزی فرانسه با تکنیکها و مواد اولیه خاصی حکمرانی میکرد.
در چند سال اخیر، «موج جدیدی» از آشپزها این مسئله را به چالش کشیدهاند.
در عوض، غذای مدرن بر روی محصولات ساده و روزمره و غذاهایی متمرکزشده است که میتوانند طعم شگفتانگیزی داشته باشند و دیگر برای نخبگان موضوع تجمل نیست.
«غذای آرام» همچنین نام یک سازمان مردمی است که در سال 1989 تأسیسشده است.
هدف آن محافظت از فرهنگها و سنتهای محلی غذا، خنثی کردن ظهور «زندگی سریع» و مبارزه با کاهش علاقه مردم به غذایی است که میخورند.
این شامل تمرکز بر اینکه از کجا میآید و چگونه انتخابهای غذایی ما بر دنیای اطراف ما تأثیر میگذارد.
امانوئل دوگره «نقطه اصلی» پروژههای قهوه Slow Food International است.
او میگوید که سازمان اصولاً برای اطمینان از دسترسی همه به «غذای خوب، تمیز و عادلانه» کار میکند.
این امر همچنین از طریق اعتقاد به اینکه مصرف مواد غذایی ما میتواند بهطور جمعی بر نحوه کشت، تولید و توزیع غذا تأثیر بگذارد، از مصرفکنندگان مسئولیتپذیر است.
قهوه در میان غذای آرام
قهوه، اگرچه بهخودیخود «غذا» نیست، اما یکی از مؤلفههای اصلی پختوپز و مصرف گسترده آن است.
در طی چند قرن گذشته، از طریق امواج قهوه و فراتر از آن، تغییرات بزرگی داشته است.
کریستینا میگوید: «در قرن هجدهم اروپا، قهوه یک تجربه اجتماعی بود، همهچیز در مورد نوشیدن آرام است.
با صنعتی شدن، همهچیز تسریع شد و امری شد برای تلنگر و بیدار ماندن.»
وی همچنین خاطرنشان کرد که تمرکز فلسفه غذای آرام بر تغییر شکل ماده تشکیلدهنده و درک چگونگی اتصال ما بهعنوان مصرفکننده است.
این طنینانداز بسیاری از مکالمات مدرن درباره قهوه است.
پروژه Coffee Presidia
زیر چتر سازمان Slow Food، پروژه Coffee Presidia، بخشی از بنیاد Slow Food برای تنوع زیستی قرار دارد.
پروژه Coffee Presidia افزایش آگاهی در مورد تعدادی از مسائل فرهنگی و اجتماعی در بخش قهوه است. هدف نهایی هر هیئترئیسه یکسان است: کوتاه کردن زنجیره تأمین و بهبود کیفیت زندگی برای اعضای تولیدکننده و هم با کشاورزان و هم با رستریها برای دسترسی به مصرفکنندگان و ترویج فرهنگ «جدید» قهوه کار میکند.
بااینحال، امانوئل اضافه میکند که آنها آن را یک گام فراتر میبینند. او به من گفت که غذای آرام و لاوازا در حال حاضر برای ایجاد آنچه «ائتلاف قهوه آهسته» مینامند همکاری میکنند.
او میگوید: «این یک بخش هر بازیگر در سراسر زنجیره تأمین قهوه خواهد بود، از كشاورزان گرفته تا مصرفکنندگان.» مفاهیمی مانند دفاع از تنوع زیستی کشاورزی، بهبود امنیت غذایی و اطمینان از درآمد زندگی کشاورزان در هسته اصلی آن است.
امانوئل در مورد اینکه چرا این پروژه با یک مارک تجاری بزرگ مانند Lavazza همکاری کرد، میگوید: «ما باید سیستم را باهم تغییر دهیم. ما بهتنهایی نمیتوانیم این کار را انجام دهیم. ما میخواهیم به بیشترین تعداد افراد برسیم و برای بهبود زنجیره تأمین قهوه به بازیکنان و مشارکتهای خوبی نیاز داریم.»
تمرکز بر پایداری
غذا و قهوه که مطابق با اصول Slow Food تولید میشود، اساساً پایدار است و شعارهای این جنبش این است:
- خوب است، زیرا سالم است و همچنین دارای ویژگیهای حسی لذت بخشی است
- تمیز، زیرا مراقب محیط و رفاه حیوانات است
- منصفانه، زیرا به کار افرادی که آن را تولید، پردازش و توزیع میکنند احترام دارد
منبع: perfect daily grind
تنظیم و گردآوری بهنام حاتم جعفری
مجله قهوه را در اینستاگرام دنبال کنید.