مجله قهوه – در اوایل دهه 1990، زیمبابوه یک تولیدکننده شناختهشده قهوه به شمار میرفت و بیش از 20 هزار کشاورز در بخش قهوه زیمبابوه سالانه بیش از 15000 تن قهوه تولید میکردند.
بااینحال، موجی از اصلاحات کشاورزی داخلی در آغاز قرن تغییراتی را در بخش قهوه این کشور ایجاد کرد.
قیمت پایین بازار، شرایط شدید آب و هوایی و کاهش علاقه خریداران باعث شد که حجم تولید به پایینترین سطح تاریخی خود برسد.
بسیاری از تولیدکنندگان بهطورکلی قهوه را به نفع سایر محصولات نقدی کنار گذاشتند.
امروزه، حجم تولید در زیمبابوه بسیار کمتر از اوج چند دهه پیش خود، یعنی کمی بیش از 500 تن در سال، باقیمانده است.
اما به لطف ابتکارات بخش دولتی و خصوصی، امروزه بخش قهوه زیمبابوه در حال بهبود است.
تولیدکنندگان دوباره شروع به کشت قهوه میکنند و انجام این کار به چشمانداز جذابتری تبدیل میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر، من با یک متخصص زراعت در زیمبابوه و یک متخصص قهوه پایدار صحبت کردم که در ادامه با هم میخوانیم.
مروری بر قهوه زیمبابوه
قهوه زیمبابوه در مناطق مرتفع شرقی این کشور، در نزدیکی مرز موزامبیک کشت میشود.
فصل برداشت از ماه مه تا سپتامبر ادامه دارد.
مزارع قهوه در این کشور بیش از 9500 هکتار وسعت دارند که بیشتر آنها به کشاورزان خردهمالک تعلق دارد.
کوههای مرتفع شرقی این کشور برای تولید قهوه عربیکا کاملاً مناسب است و سطح بارندگی، خاک حاصلخیز، دمای خنک و ارتفاعات حدود 1000 مترمربع شرایط مطلوبی را برای کشت محیا میکند.
در مناطق مرتفع، مناطقی وجود دارد که به دلیل تولید قهوه شناخته میشوند.
بسیاری از اینها در مانیکلند، دومین استان پرجمعیت کشور واقع شدهاند.
این مناطق شامل مناطق Chipinge، Chimanimani، Mutasa و Mutare (ازجمله کوههای Vumba) است.
انواع قهوه در زیمبابوه
کاتیمور به دلیل مقاومت در برابر زنگزدگی برگ قهوه و بازده خوب در بین مزارع تولید قهوه در این کشور، بهویژه در منطقه Chipinge محبوب است. انواع محبوب دیگر شامل SL-14، SL-28، SL-34 و Caturra است.
درحالیکه مشخصات فنجان قهوه زیمبابوه متفاوت است، اما اغلب با اسیدیته توت مانند یا اسیدسیتریک درخشان، متعادل و دارای بادی متوسط شناخته میشود.
بهطورکلی عطروطعم غنی و پیچیدهای با رایحههای طعمدهنده رایج ازجمله شکلات دارد.
کاهش تولید قهوه در زیمبابوه
تحسین چمیسا یک کشاورز مستقر در زیمبابوه میگوید: «در آفریقا، زیمبابوه زمانی شاهزاده عربیکا بود.»
دورهای که تحسین به آن اشاره میکند، اوایل دهه 1990 است، زمانی که تولید قهوه زیمبابوه در اوج بود.
در آن زمان، کشاورزان زیمبابوه در حال کشت 15000 تن در سال بودند که این کشور را در میان 30 تولیدکننده برتر قهوه در جهان قرار میداد.
بااینحال، در اواخر دهه 1990 و اوایل سال 2000، تولید قهوه زیمبابوه بهشدت کاهش یافت.
تخمین زده میشود 97 درصد از کل محصول قهوه کشور در این دوره از بین رفته باشد و تولید سالانه به زیر 400 تن کاهشیافته است.
این رکود به یک سری اصلاحات کشاورزی دولتی نسبت دادهشده است که ازجمله آنها توزیع مجدد برخی از موفقترین مزارع قهوه کشور است.
ادمایر توضیح میدهد: «دولت طرحی را برای پس گرفتن مزارع از مهاجران سفیدپوست و توزیع مجدد زمین به شهروندان آغاز كرد.»
وی میافزاید: «این تأثیر مخرب و گستردهای در بخش قهوه داشت، زیرا این شهروندان فاقد دانش لازم برای اداره مزرعه بودند.»
«آنها نمیدانستند که چگونه هرس کنند و حتی برخی از آنها نمیتوانستند تقویم قهوه را دنبال کنند.»
این انتقال ناگهانی، همراه با شرایط آب و هوایی شدید و قیمتهای پایین بازار، باعث افت حجم تولید شد.
در دهه 1980، در «کمربند قهوه» زیمبابوه که در مرز شرقی خود با موزامبیک قرار داشت، محل زندگی بیش از 100 مزرعه قهوه بود که در طی کمتر از 20 سال تعداد کمی باقی ماندند.
منبع: perfect daily grind
تنظیم و گردآوری بهنام حاتم جعفری
مجله قهوه را در اینستاگرام دنبال کنید.