دم‌آوری دستی قهوه

روش‌های دم‌آوری دستی قهوه – قسمت نخست

مجله قهوه – روش‌های دم‌آوری دستی قهوه جدای مزیت‌های ارزان بودن به دلیل سهولت در دم‌آوری از محبوبیت ویژه‌ای در میان علاقه‌مندان به قهوه برخوردار است و موجب می‌شود تا افراد مبتدی نیز به‌راحتی در منزل قهوه‌ای مطلوب و خوش‌آیند دم کنند. در این یادداشت توضیح مختصری در مورد انواع روش‌های دم‌آوری قهوه ارائه می‌دهیم تا با شناخت صحیح این روش‌ها برای خودتان در منزل قهوه‌ای به‌صرفه و مطلوب دم‌آوری کنید.

تاریخچه روش‌های دستی دم‌آوری قهوه

باوجوداینکه هیچ سند و مدرکی مبنی بر نخستین کشوری که شروع به مصرف قهوه کرده است، وجود ندارد، اما بسیاری با این نظر موافقند که این کشور باید کشور اتیوپی و یا یکی از کشورهای همسایه آن باشد.

طبق آنچه در کتاب Catherine M.Tucker با نام «فرهنگ قهوه: تجربه‌های محلی، ارتباطات جهانی» آمده است، اولین افرادی که از قهوه استفاده کردند ممکن است اجداد قوم «اوریو» در اتیوپی باشند که طبق گفته مسافران اولیه اروپا، میوه‌ قهوه یا همان گیلاس‌های قهوه برای تولید نوعی اسنک سرشار از انرژی استفاده می‌کردند. قوم اوریو برای این منظور میوه‌های قهوه را با نوعی چربی حیوانی مخلوط می‌کردند و توپک‌های غذایی را درست می‌کردند که کالری زیادی داشتند و مدت زیادی تازه و سالم می‌ماندند و به‌عنوان وعده غذایی پرانرژی مصرف می‌شدند.

دم آوری قهوه ترک

در قرن 15 میلادی امپراتوری عثمانی- ترکیه امروز- قلمرو خود را به بخش‌هایی از شمال آفریقا، اروپای مرکزی و شرقی و آسیا گسترش داد. این امر به آن‌ها این امکان را می‌داد که مسیرهای اصلی تجارت بین آسیا، آفریقا و اروپا را کنترل کنند و احتمالاً در همین زمان با قهوه آشنا شدند. قهوه در قرن 16 میلادی به ایران، ترکیه و شمال آفریقا رسید و سپس از این مناطق به اروپا منتقل شد.

پس از معرفی نوشیدنی قهوه ترک به سایر کشورهای دنیا، ترک‌ها یکی از نخستین روش‌های دم‌آوری قهوه به روش دستی را اختراع کردند. دانه بوداده قهوه آسیاب می‌شد، به آن آب اضافه و سپس در یک ظرف شبیه گلدان به نام جذوه جوشانده می‌شد. خیلی زود این روش دم‌آوری قهوه ترک از آشپزخانه سلطان تا خانه‌های اشراف و ثروتمندان در سراسر امپراتوری عثمانی گسترش یافت تا این‌که کم‌کم همه مردم عادی هم به لذت نوشیدن آن دست پیدا کردند.

دم‌آوری دستی قهوه

درحالی‌که ترکان عثمانی سعی داشتند با ممنوعیت صادرات قهوه، انحصار تجارت قهوه را حفظ کنند اما این امر غیرممکن بود. این دانه ارزشمند سرانجام به خارج از امپراتوری عثمانی قاچاق شد و سرانجام به سرتاسر اروپا رسید، جایی که دولت‌های مختلف اروپایی برای تأمین قهوه برای تأمین نیاز روزافزون مصرف‌کنندگان، چشم به کشورهای آفریقایی داشتند.

هرچه استعمار گسترش بیشتری پیدا می‌کرد دسترسی به قهوه هم آسان‌تر می‌شد تا قرن 18 میلادی که دیگر قهوه تبدیل به نوشیدنی محبوب در سرتاسر جهان تبدیل‌شده بود. درحالی‌که تا این زمان فقط نخبگان و ثروتمندان از نوشیدن قهوه لذت می‌بردند، اختراع دستگاه‌های دستی برای دم‌آوری دستی قهوه به‌زودی باعث شد که همه از نوشیدن آن لذت ببرند.

نسل اول دستگاه‌های دم‌آوری دستی قهوه

زمانی که قهوه به اروپا رسید، معمولاً با افزودن آب جوش به دانه آسیاب شده قهوه آن را درست می‌کردند؛ یعنی روشی شبیه درست کردن قهوه در ترکیه. قهوه هم‌زمان با وقوع انقلاب صنعتی به قاره اروپا رسید. در آن زمان، اکثر مردم به‌عنوان یک جایگزین امن‌تر برای آب، از نوشیدنی‌های الکلی استفاده می کردند. معرفی قهوه به افراد این امکان را می‌داد که در کارخانه‌ها بدون عوارض جانبی این نوشیدنی‌ها مثل مستی، هم سرحال شوند و هم با انرژی بیشتری کار کنند.

دم‌آوری دستی قهوهدر قرن 19 میلادی، روش آماده‌سازی قطره‌ای قهوه در فرانسه توسعه یافت و حاکم شد. در این روش، قهوه آسیاب شده در ظرفی قرار می‌گیرد که بین دو محفظه قوری مانند قرار دارد و آب گرم آن به محفظه فوقانی اضافه می‌شود. سپس آب از لابه‌لای ذرات قهوه آسیاب شده به فنجان قهوه ریخته می‌شود.

در سال 1908، یک زن آلمانی به نام Amalie Auguste Melitta Bentz اولین فیلتر قهوه را اختراع کرد که به او اجازه می‌داد قهوه را بدون رسوبات و با طعم واضح‌تر تولید کند. او ایده فیلتر کاغذ خود را ثبت کرد و در همان سال شرکت ملییتا را تأسیس کرد.

ملیتتا و همسرش فیلترهای خود را در نمایشگاه تجاری لایپزیگ در سال 1909، ارائه کردند که اتفاقاً موفقیت‌آمیز بود و مورد استقبال قرار گرفت. پس از انجام برخی تنظیمات، یک فیلتر مخروطی شکل ایجاد شد که به دلیل طراحی بهترش محبوبیت زیادی پیدا کرد.

دستگاه قهوه ساز موکاپات

با گسترش قهوه در اروپا، فرانسه و آلمان تنها کشورهایی نبودند که با ایجاد روش‌های دم‌آوری دستی قهوه دست‌وپنجه نرم می‌کردند. درحالی‌که در قرن 18 میلادی اختراع دستگاه‌های اسپرسو مکانیکی در مقیاس بزرگ ثبت شد، اما رونق اقتصادی قرن نوزدهم ایتالیا باعث شد

دم‌آوری دستی قهوهتا مردم خواستار روش‌های کارآمد و ارزان برای لذت بردن از یک قهوه با کیفیت مشابه در منزل باشند.

در سال 1933 بود که آلفونسو بیالتی، دستگاه قهوه ساز موکاپات را اختراع کرد. موکاپات که درواقع یک اسپرسوساز روگازی بود، از جنس آلومینیوم و سه قسمت ساخته‌شده بود. آب در محفظه‌ای روی شعله به جوش می‌آمد و با فشار از سبدی حاوی ِ قهوه‌ آسیاب‌ شده عبور می‌کرد و در ظرفی دیگر جمع می‌شد. با آن‌که مدل‌های دیگری از موکاپات بیالتی مانند مدل استیلی، برقی و نیز کاپوچینو ساز به بازار عرضه‌شده، اما هیچ‌یک به‌اندازه‌ی همان نمونه‌ی کلاسیک آلومینیومی با اقبال مواجه نشده است.

 فرنچ پرس

چند سال قبل از اختراع آلفونسو بیالتی یعنی موکاپات، دو فرانسوی در حال تولید نسخه اولیه فرنچ پرس فرانسوی بودند. در سال 1852، مایر و دفورژنی طرحی از این نوع وسیله دم‌آوری قهوه را به ثبت رساندند که با نوع دیگری که در حال حاضر از آن استفاده می‌کنیم تفاوت چشمگیری داشت زیرا فاقد مهروموم در داخل پارچ این وسیله بود.

در سال 1929 دو ایتالیایی به نام‌های آتیلیو کالیمانی و جولیو مونتا، طرحی برای قهوه ساز که شبیه به فرنچ پرس امروزی بود را ثبت کردند. این نسخه شامل یک مهروموم در اطراف دیسک‌های پیستون، نگه‌داشتن آن‌ها در داخل دیافراگم و کارآمدتر شدن غوطه‌وری بود.

دم‌آوری دستی قهوهدر سال 1958 بود که محبوب‌ترین طراحی این وسیله برای قهوه دمی توسط یک مرد سوئیسی به نام Faliero Bondanini ثبت شد. همان‌طور که در فرانسه این وسیله محبوب شده بود در سوئیس هم محبوبیت زیادی پیدا کرد و به Chambord معروف شد.

این نسخه خاص یک دستگاه غوطه‌وری کامل بود، به این معنی که قهوه آسیاب شده به مدت تقریباً چهار دقیقه تحت‌فشار کامل آب داغ داشت. در حین ریختن قهوه در فنجان این دستگاه تفاله‌های قهوه آسیاب شده را در کارافه یا همان پارچ دستگاه نگه می‌داشت و یک فنجان قهوه تمیز با تن‌واری کامل می‌داد.

درحالی‌که هیچ شرکت واحدی تولیدکننده اصلی و انحصاری این دستگاه نیست، شرکت ظروف غذاخوری و ظروف دانمارکی Bodum نسخه موفقیت‌آمیز خود را از سال 1974 تولید کرد. نسخه این شرکت Bistro نام دارد و در فروشگاه‌های خرده‌فروشی در سراسر جهان در دسترس است.

مجله قهوه را در اینستاگرام دنبال کنید.


مجله تخصصی صنعت قهوه coffee magazine

اخبار روز صنعت قهوه در مجله خبری قهوه coffee news

آشنایی با انواع قهوه و ویژگی های قهوه types of coffee

آشنایی با تاریخچه قهوه history of coffee

آشنایی با تولید قهوه و روش های برشته کاری قهوه coffee roasting

آشنایی با برندهای قهوه coffee brands

آشنایی با خواص قهوه و فواید آن properties of coffee

آشنایی با روش های دم آوری قهوه coffee brewing

آشنایی با کافه های مطرح دنیا the cafe

آشنایی با اصطلاحات قهوه در دانشنامه تصویری قهوه picture coffee dictionary

آشنایی با آموزش تصویری دم آوری قهوه در مجله تصویری قهوه

آشنایی با واژگان قهوه در واژه نامه تحلیلی قهوه coffee dictionary

آشنایی با طرز تهیه و دستورالعمل انواع غذا با استفاده از قهوه در بخش آشپزی قهوه cooking with coffee

آشنایی با انواع تجهیزات صنعت قهوه و دم آوری coffee accessories

آشنایی با درجات آسیاب قهوه متناسب با انواع روش های دم آوری coffee grinder

باریستای خود باشید! آشنایی و طرز تهیه انواع نوشیدنی قهوه در منزل barista

مطالب و فیلم های آموزشی ما را در کانال تلگرام مجله تخصصی صنعت قهوه مشاهده کنید

آشنایی با مراحل رست قهوه یا برشته کاری قهوه در مجله قهوه rosting coffee

آشنایی با انواع قهوه های ترکیبی blending coffee

آشنایی با بهترین و مرغوب ترین قهوه های جهان best coffee

با ما در شبکه اجتماعی اینستاگرام نیز همراه باشید

آشنایی با انواع قهوه های تک خاستگاه (سینگل اورجین) single-origin coffee

آشنایی با انواع قهوه عربیکا arabica coffee

آشنایی با انواع قهوه روبوستا robusta coffee

آشنایی با قهوه سبز لاغری و خواص مفید آن green coffee

آشنایی با خواص و فراید قهوه و سلامتی properties coffee

کافئین در قهوه و خواص آن برای بدن انسان caffeine

آشنایی با قهوه اسپرسو و نوشیدنی های بر پایه اسپرسو espresso coffee

آشنایی با قهوه ترک turkish coffee

آشنایی با قهوه فرانسه و دستگاه قهوه ساز فرنچ پرس french press

آشنایی با دستگاه قهوه ساز اروپرس aeropress

آشنایی با دستگاه قهوه ساز V60 و قهوه دمی V60

آشنایی با دستگاه قهوه ساز سایفون و قهوه های موج سوم siphon coffee

آشنایی با قهوه کلد برو یا قهوه سرد دم cold brew coffee

آشنایی با دستگاه قهوه ساز کمکس chemex

آشنایی با دستگاه قهوه ساز موکاپات moka pot

آشنایی با قهوه بلومانتین جامائیکا و ویژگی های آن blue mauntain coffee

jamaica coffee

آشنایی با قهوه اتیوپی یورگاچف (قهوه یرگاچف) و ویژگی های آن yirgacheffe coffee

ethiopia coffee

آشنایی با قهوه گیشا پاناما و ویژگی های آن geisha coffee

آشنایی با قهوه بوربون و ویژگی های آن bourbon coffee

 

همچنین ببینید

چشیدن اسپرسو

راهنمای چشیدن اسپرسو – 2

مجله قهوه – اسپرسو نوعی نوشیدنی غلیظ با بیش از یک قرن میراث در بخش …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *