مجله قهوه – اسپرسو نوعی نوشیدنی غلیظ با بیش از یک قرن میراث در بخش قهوه است. میتوان آن را از قرن نوزدهم ایتالیا جستجو کرد و امروزه میلیونها نفر به اشکال مختلف در سراسر جهان از آن لذت میبرند. درحالیکه چشیدن اسپرسو اغلب به دلیل شناسایی اسیدیته، پیچیدگی و شیرینی برای قضات و متخصصان است، برای مبتدیان میتواند کمی دلهرهآورتر باشد.
بنابراین، برای درک بهتر چگونگی شروع چشیدن اسپرسو، من با دو باریستای مخصوص قهوه صحبت کردم که ادامه میخوانیم:
ساخت اسپرسوی با کیفیت نیز بخشی اصلی از نقش باریستا ست و این یکی از اصلیترین نکاتی است که مهارت باریستا مانند مسابقات جهانی باریستا در مسابقات قهوه؛ با آن ارزیابی میشود.
هنگام چشیدن اسپرسو چه چیزی را باید جستجو کنید؟
عطر
رایحه یا عطر اسپرسو اولین چیزی است که هنگام بلند کردن فنجان تجربه میکنید.
Evangelos “Vag” Koulougousidis رهبر باریستا و بخشی از گروه رقابت در WatchHouse در لندن که در مسابقات قهرمانی باریستا 2020 انگلستان سوم شد؛ توضیح میدهد: «رایحه یکی از شاخصهای اصلی است که آیا اسپرسو طعم خوبی دارد یا خیر.»
او میگوید که این همچنین به شما نشان میدهد که شما طعمهای آشنا یا کمی غیرمعمول را تجربه خواهید کرد.
همچنین لازم به ذکر است که حس بویایی و چشایی انسان با یکدیگر ارتباط تنگاتنگی دارد.
زبان انسان درواقع فقط گیرندههایی برای طعمهای اساسیتری (تلخی، شیرینی و احساس دهانی) دارد.
بسیاری از طعمهای پیچیده و ظریف قهوه درواقع از حس بویایی شما گرفته شدهاند.
Evangelos توصیه میکند وقت خود را صرف لذت بردن از رایحه اسپرسو کنید.
او میگوید: «با اسپرسو، این ذهنیت را داریم که این چیزی است که شما [سریع مینوشید] و به سر کار میروید. شما هرگز وقت نمیگذارید تا از آن لذت کامل ببرید [و] تجربه کاملی را تجربه کنید.»
«عطر یک لحظه جادویی است که میتواند خاطرات را به شما بازگرداند یا میتواند شما را به سرزمینهای کشف نشده هدایت کند.»
بنابراین دفعه دیگر که مزه اسپرسو را چشید، رایحه آن را بو و کمی فکر کنید. غیرمعمول است؟ آیا طعم خاصی دارد یا غذای خاصی را به شما یادآوری میکند؟ این میتواند آغاز نحوه تفسیر بقیه اسپرسو برای شما باشد.
بادی
تایلر هیکموت مدیر باریستا و کافه در Mojo Coffee در اوکلند میگوید: «بادی اساساً تراکم قهوه روی زبان شماست.»
بادی اسپرسو که بهعنوان بافت یا احساس دهانی نیز شناخته میشود، میتواند سبک باشد، تقریباً مانند یک چای یا متراکم و سنگین است، مانند عسل گرم.
بادی اسپرسو میتواند بسیار متفاوت باشد. ممکن است روغنی، خامهای، آبدار یا شربتی باشد.
وی میگوید: «اگر بادی [سبکتر] میخواهید، به دنبال دانههایی با طعم گل بروید، مثلاً یك قهوه اتیوپیایی شسته شده از مانند قهوه یورگاچف را انتخاب کنید تا یک بادی دلپذیرتر داشته باشید.»
تایلر اضافه میکند که بادی سبکتر اغلب برای کسانی که طعم میوههای مرکبات را در قهوه خود دوست دارند ترجیح داده میشود.
برای ارزیابی واقعی بادی اسپرسو، بگذارید مدتی قبل از بلعیدن روی زبان شما بماند.
حتی ممکن است بخواهید آن را دور دهان خود بچرخانید. در آن زمان، بافت را احساس خواهید کرد.
عطروطعم در چشیدن اسپرسو
وقتی جرعهجرعه نوشیدنی را میچشید درواقع چه چیزی میچشید؟
عطروطعم اسپرسو به موارد مختلفی ازجمله مشخصات بو دادن قهوه و منشأ دانهها بستگی دارد.
کبابهای تیره معمولاً دارای طعمهای برشتهتر و «سنتی» هستند، درحالیکه کبابهای سبکتر منشأ بیشتری را به نمایش میگذارند و بهطورمعمول دارای نتهای چشایی مزه با اسیدیته بهتر هستند.
بهعنوانمثال، قهوه اندونزیایی اغلب با نتهای دودی یا خاکی همراه است، درحالیکه قهوه اتیوپی معمولاً بهعنوان روشن، میوهای یا گلدار توصیف میشود.
کسب اطلاعات بیشتر در مورد حبوبات، نحوه پردازش و محل تولید آنها نیز میتواند به شما درک بیشتری ازآنچه احتمالاً مزه خواهید کرد، بدهد.
وقتی میخواهید بفهمید دقیقاً چه چیزی را میچشید، زیاد خاص نباشید. مثلاً بلافاصله به سراغ توتفرنگی یا ترنج نروید.
با یک دستهبندی گسترده شروع کنید.
آیا این یک عطروطعم میوهای است که میتوانید آن را بچشید؟
اگر چنین است، آیا مرکبات بیشتر است یا توت مانند است؟ شاید شما هم بخواهید از چرخه طعمی (مانند چرخههای منتشر شده توسط انجمن تخصصی قهوه) بهعنوان مرجع استفاده کنید.
شناسایی طعمدهندههای جدیدی که قبلاً با اسپرسو مرتبط نیستند میتواند به شما در بهبود کام کمک کند.
پایان چشیدن اسپرسو
پایان اسپرسو طعمی است که پس از بلعیدن نوشیدنی روی زبان و پشت دهان شما میماند.
Evangelos میگوید: «پایان خوب چیزی است که طولانیمدت باشد و شما را به یاد چیزی [مانند] میوههای شیرین بیاندازد.»
با یک پایان خوب، از طعم ماندگار دهان خود لذت میبرید، همانطور که آرامآرام محو میشود، آن را مزه دار میکنید.
وی میافزاید:
«پایان همان چیزی است که من هنگام اسپرسو شمارهگیری میکنم و واقعاً به آن توجه میکنم. من میخواهم مشتری، وقتی آخرین جرعه خود را مینوشد، چیز مثبتی داشته باشد.»
او میگوید ازآنجاکه پایان آخرین چیزی است که شما هنگام چشیدن اسپرسو به یاد میآورید، این فرصت را دارد که با یک تأثیر نهایی خوب مشتریان را همراهی کنید.
شیرینی اغلب برای پایان اسپرسو؛ مطلوب تلقی میشود، درحالیکه خشکی و اسیدیته غالب کمتر ترجیح داده میشود. شما میخواهید از احساسات دهان خود لذت ببرید.
منبع: perfect daily grind
تنظیم و گردآوری بهنام حاتم جعفری
مجله قهوه را در اینستاگرام دنبال کنید.