مجله قهوه – دمآوری قهوه و روشهای تهیه انواع قهوه جدای از مهارت، یک هنر نیز هست. البته دستیابی به این مهارت و هنر، نیازمند تمرین مداوم از یکسو و رعایت نکاتی ساده اما ضروری از دیگر سو است. شاید برایتان جالب باشد که حتی رنگ فنجانی که قهوه را در آن سرو میکنیم میتواند در طعم و عطر قهوه تأثیرگذار باشد. در این میان اشتباهات رایج در دمآوری قهوه وجود دارد که با رعایت آنها میتوانید قهوهای خوشطعم و خوش عطر داشته باشید. در این یادداشت بهمرور این پنج اشتباه رایج میپردازیم.
خریداری قهوه آسیاب شده
نخستین اشتباه در دمآوری قهوه خرید قهوه آسیاب شده بهجای دانه قهوه است. تجربه نشان داده است که دانه قهوه آسیاب شده در بهترین شرایط نگهداری، عطروطعم خود را پس از چند روز از دست میدهد و یا بسیار ضعیف میشود، اما دانه آسیاب نشده قهوه عطروطعم خود را تا مدتی نگاه میدارد و از کیفیت آن کاسته نمیشود. در این حالت پیشنهاد میکنیم با داشتن آسیاب کوچک خانگی، لحظاتی قبل از دم کردن قهوه اقدام به آسیاب دانههای قهوه کنید و با این کار از نوشیدن یک قهوه تازه و خوش عطر لذت ببرید.
نگهداری از قهوه داخل یخچال یکی از اشتباهات رایج در دمآوری
دومین اشتباه از اشتباهات رایج در دمآوری نگهداری قهوه در یخچال است. برخلاف تصور عمومی، نگهداری از قهوه داخل یخچال باعث نفوذ رطوبت به داخل آن و جذب بوی مواد غذایی داخل یخچال میشود. بهترین روش نگهداری قهوه استفاده از ظروف شیشهای تیره یا استیل است که نسبت به هوا نفوذناپذیر باشند. حتی در این ظروف هم نباید قهوه را در یخچال نگهداری کنید و نگهداری قهوه در دمای محیط آن را تازه و خوشبو نگه میدارد.
استفاده از درجه آسیاب یکسان برای تمام شیوههای دمآوری قهوه
واقعیت این است که یکی از مهمترین نکات در نحوه درست کردن انواع قهوه به روشهای مختلف اندازه تنظیم درجه آسیاب دانههای قهوه است. برای مثال اندازه درجه آسیاب دانههای قهوه برای دم کردن به روش فرنچ پرس یا قهوه دمی (Coarse Grind) با درجه آسیاب برای دمآوری اسپرسو متفاوت است و در دمآوری اسپرسو باید اندازه درجه آسیاب قهوه نسبتاً نرم یا همان Fine Grind باشد. برای داشتن ایدهآلترین حالت عصارهگیری درجه آسیاب میبایست متناسب با وسیله دمآوری، تنظیم شود.
استفاده از آب با دمای نامناسب یکی دیگر از اشتباهات رایج در دمآوری
برای دمآوری قهوه نیازمند آب جوش هستیم اما این چه ارتباطی میتواند با طعم و عطر قهوه داشته باشد؟ این سؤالی است که در ذهن بسیاری از شما ممکن است باشد؛ اما برای درست کردن یک قهوه خوشطعم و خوش عطر ما به آب جوش با دمای مشخصی نیاز داریم. حقیقت این است که آب جوش در دمای 100 درجه سانتیگراد در تماس با قهوه میزان زیادی تلخی قهوه را عصارهگیری میکند و در طعم نهایی تأثیر منفی دارد. درجه حرارت در حدود 92 – 93 درجه سانتیگراد بهترین درجه گرمای آب برای دم کردن قهوه است. اگر دماسنج در دسترستان نیست، با به جوش رساندن آب و قطع منبع حرارت برای حدود سی ثانیه به حرارت مطلوب میرسید.
عدم توازن در نسبت قهوه با میزان آب
طبق استانداردهای جهانی و بدون در نظر گرفتن شیوه دمآوری قهوه، میزان 55 تا 60 گرم قهوه برای 1000 گرم آب استفاده میشود. برای ملایم و یا تلخ شدن قهوه سعی کنید ابتدا عواملی مانند درجه آسیاب و یا مدتزمان تماس قهوه با آب را تغییر دهید تا به عصارهگیری مطلوب برسید.
مجله قهوه را در اینستاگرام دنبال کنید.
3 نظر
تعقيب: آشنایی با دستگاه دم آوری سایفون - دانشنامه قهوه مجله تخصصی صنعت قهوه
تعقيب: سادهترین روش دم کردن قهوه با جوراب قهوه - دانشنامه قهوه مجله تخصصی صنعت قهوه
تعقيب: کنترل عصارهگیری قهوه - دانشنامه قهوه مجله تخصصی صنعت قهوه