مجله قهوه – کارائیب دارای سابقه طولانی و غنی در تولید قهوه است. از جامائیکا و کوبا گرفته تا هائیتی و جمهوری دومینیکن، خاک و شرایط رشد در مناطق کوهستانی خنک جزایر کارائیب برای پرورش قهوه ایدئال است.
باوجود نقش مهم کارائیب در تاریخ جهانی قهوه، کشت مدرن قهوه در سراسر جزایر در کل داستان متفاوتی است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تولید قهوه کارائیب و برخی از برجستهترین ریشههای منطقه، با Rene Leon Gomez از PROMECAFE و Adarian Lherisson از Javae Coffee صحبت کردم که در ادامه میخوانید:
مروری کوتاه بر قهوه کارائیب
حتی اگر مدتهاست که کشورهای بزرگ تولیدکننده مانند برزیل، ویتنام و کلمبیا ازنظر حجم از منطقه کارائیب بهعنوان یک منطقه تولیدکننده قهوه پیشی گرفتهاند، این منطقه نقش مهمی در تاریخ جهانی قهوه داشته است.
جزیره مارتینیک در دریای کارائیب (که تا امروز نیز یکی از مناطق فرانسه است) اولین منطقه در نیمکره غربی بود که در آن قهوه کشت میشد. بعدازاینکه یک گیاه جوان قهوه در سال 1714 به پادشاه لوئی چهاردهم هدیه شد، یکی از نهالهای آن را یک افسر جوان نیروی دریایی به مستعمره برد.
اعتقاد بر این است که طی 50 سال بعد بیش از 18 میلیون درخت قهوه در این جزیره کاشته شده است. انجمن ملی قهوه این نهال را بهعنوان «والدین تمام درختان قهوه در سراسر کارائیب، آمریکای جنوبی و مرکزی» توصیف میکند.
تصور میشود که این گیاه از انواع Typica باشد که گویا بعداً در سراسر دریای کارائیب و به آمریکای جنوبی و مرکزی گسترشیافته است. امروزه، طبق تحقیقات جهانی قهوه، نوع Typica «بهتدریج در بیشتر مناطق قاره آمریکا جایگزین شده است». این در حالی است که در کارائیب چنین نبوده است.
رنه لئون گومز دبیر اجرایی PROMECAFE میگوید درحالیکه Typica هنوز در سراسر منطقه رایج است، به بیماری حساس است و عملکرد نسبتاً کمی دارد. این امر باعث شده است که بسیاری از تولیدکنندگان در سالهای اخیر انواع مقاوم و سازندهتری پرورش دهند.
راهنمای برخی از ریشههای اصلی کارائیب
قهوه تقریباً 300 سال است که در کارائیب کشت میشود. بااینحال، باوجود شباهت در شرایط تولید، هر جزیره جداگانه است.
برای تجزیهوتحلیل برخی از برجستهترین مبدأهای قهوه، ما تعدادی را بر اساس حجم صادراتی آنها انتخاب کردهایم.
جمهوری دومینیکن
جمهوری دومینیکن پربازدیدترین مقصد کارائیب است.
جزیره آنتیل بزرگ هیسپانیولا با هائیتی مشترک است که تقریباً پنج هشتم آن را پوشش میدهد.
حدود 11 میلیون نفر در جمهوری دومینیکن زندگی میکنند و ازنظر حجمی بزرگترین تولیدکننده قهوه در کارائیب است (27 ام در جهان).
قهوه در اوایل قرن هجدهم بهعنوان محصول نقدی برای کشاورزان خردهمالک به جمهوری دومینیکن وارد شد. در اواخر قرن 19، آن صادر میشد.
امروزه تقریباً 50 هزار مزرعه تولید قهوه در سراسر این کشور وجود دارد و هرساله بیش از 400 هزار کیسه 60 کیلوگرمی قهوه تولید میکند.
بیش از 98٪ گیاهان کشور عربیکا هستند.
قهوه عمدتاً در پنج منطقه کوهستانی در سراسر کشور کشت میشود و کشاورزان حجم کمی روبوستا را برای مصرف محلی پرورش میدهند.
زمین مرتفع گرمسیری این کشور شرایط ایدئال برای کشت قهوه را فراهم میکند.
قهوه دومینیکن اغلب بهعنوان «قهوه سانتو دومینگو» که بهعنوان پایتخت کشور نامگذاری شده است، فروخته میشود.
این قهوه بهطورمعمول دارای بادی سنگین با رایحهای غنی و طعمهای خاکی است.
ازآنجاکه مناطق در حال رشد ازنظر ارتفاع بسیار زیاد هستند، اسیدیته در قهوه دومینیکن متفاوت است.
هائیتی
دومین کشور در جزیره هیسپانیولا است و تولید قهوه بیش از 250 سال از اجزای اصلی اقتصاد هائیتی بوده است.
در کل صادرات قهوه ازنظر حجم در رتبه دوم جمهوری دومینیکن قرار دارد (28 ام در جهان از سال 2019).
امروزه سایر محصولات کشاورزی ازنظر ارزش تخصصی از قهوه پیشی گرفتهاند.
تولید قهوه در هائیتی از زیرساختهای ضعیف، شرایط سخت آب و هوایی، تعدادی از بلایای طبیعی و بهرهوری پایین مزرعه رنجبرده است.
بااینحال، هائیتی بهعنوان کوهستانیترین کشور کارائیب، شرایط بسیار خوبی برای کشت قهوه ارائه میدهد.
همچنین بهعنوان یک تولیدکننده قهوه ازلحاظ تاریخی قابلتوجه است.
برخلاف قهوه دومینیکن، قهوه هائیتی عمدتاً فرآوری شده طبیعی است و طعمهای غنی اما ملایم و شیرین با اسیدیته کم ارائه میدهد.
آدریان لریسون تولیدکننده قهوه از شرکت Javae Coffee میگوید که آبوهوای منحصربهفرد هائیتی «یک محیط سرسبز ایجاد میکند که امکان توسعه شگفتانگیز قهوهها را فراهم میکند».
منبع: perfect daily grind
تنظیم و گردآوری بهنام حاتم جعفری
مجله قهوه را در اینستاگرام دنبال کنید.