درخت قهوه

آشنایی با انواع گونه های درخت قهوه

مجله قهوه – اگر علاقه‌مند به قهوه و نوشیدنی‌های کافئین دار باشید بی‌شک نام عربیکا و روبوستا را بسیار زیاد و لیبریکا و اکسلسا را کمتر شنیده‌اید. این‌ها دسته‌بندی قهوه‌ها بر اساس نوع و گونه درخت قهوه است که در این یادداشت به آن‌ها می‌پردازیم.دانه‌های قهوه بسته به منطقه و شرایطی که در آن رشد می‌کنند، برحسب اندازه، شکل، رنگ و طعم با یکدیگر متفاوت  هستند و می توان آنها را بر همین اساس دسته بندی کرد. اما یکی از دسته بندی های اصی در صنعت قهوه دسته بندی قهوه ها بر اساس نوع دانه و گیاه قهوه است. به‌طورکلی 4 نوع دانه‌ی قهوه در جهان تولید می‌شود؛ قهوه عربیکا، قهوه روبوستا، قهوه لیبریکا و قهوه اکسلسا.

انواع نوع و گونه گیاه قهوه

درخت قهوه عربیکا

  1. قهوه عربیکا (Arabice coffea)

پرآوازه‌ترین نام در دنیای قهوه عربیکاست که در دنیای قهوه مترادف قهوه باکیفیت است. این نوع دانه‌های قهوه بیش از 60% قهوه تولیدی جهان را تشکیل می‌دهند.

درخت قهوه عربیکا در مناطق کوهستانی و ارتفاعات که بارندگی زیاد است و همچنین در سایه رشد می‌کند. درخت‌های قهوه عربیکا نسبتاً کوچک هستند و ارتفاع آن‌ها حدود 9 تا 12 متر است، اما گونه‌های تجاری تا ارتفاع 5 متر رشد می‌کنند و به همین دلیل برداشت آن‌ها بسیار راحت و آسان می‌شود.

دانه‌های قهوه عربیکا دارای کیفیت بالایی هستند و به‌عنوان خوش‌طعم‌ترین قهوه جهان شناخته می‌شوند. دانه‌های قهوه این‌گونه کوچک بوده و رنگ روشنی دارند و شامل 0.8 تا 1.4 درصد کافئین هستند،  دانه عربیکا اسیدیته بالاتری از روبوستا دارند اما نسبت به روبوستا دارای طعم شیرین‌تر هستند.

خاستگاه قهوه عربیکا

درخت عربیکا بومی کوه‌های یمن، اتیوپی و سودان است اما امروزه بهترین نوع آن در برزیل، جامائیکا، کلمبیا، کاستاریکا، کنیا، آنتیگوا، گواتمالا و اتیوپی تولید می‌شود.

خواص قهوه عربیکا

  • قهوه عربیکا به دلیل مقادیر بالای آنتی‌اکسیدان‌هایی که دارد، خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد.
  • عربیکا دارای خواص ضد میکروبی قوی‌ست و برای سلامت دهان و دندان مفید است.
  • به بهبود عملکرد مغز کمک کرده و خطر ابتلا به آلزایمر و پارکینسون را کاهش می‌دهد.
  • قهوه عربیکا به افزایش تولید هورمون اندورفین در بدن کمک کرده و با کاهش استرس و اضطراب به درمان افسردگی کمک می‌کند.
  • آنتی‌اکسیدان‌های موجود در قهوه عربیکا به کاهش رادیکال‌های آزاد بدن کمک کرده و باعث جوان‌سازی پوست صورت می‌شود.
  • کافئین موجود در آن باعث افزایش تولید انسولین در خون شده و دیابت نوع 2 را درمان می‌کند.
  • کافئین موجود در قهوه عربیکا به افزایش متابولیسم بدن کمک کرده و باعث لاغری و کاهش وزن می‌شود.
  • مقادیر بالای کافئین موجود در قهوه عربیکا به درمان ریزش موها کمک کرده و باعث تقویت و افزایش رشد آن‌ها می‌شود.
  • قهوه عربیکا حاوی مقادیر کافی پتاسیم و کلسیم است که باعث تقویت ناخن‌ها می‌شود.

درخت قهوه روبوستا

  1. قهوه روبوستا (Robusta coffea) یا (Canephora coffea)

قهوه روبوستا یکی از دیگر از نوع و گونه گیاه قهوه است که 40% قهوه تولیدی جهان را شامل می‌شود. درخت قهوه روبوستا در آب‌وهوای گرم که بارندگی کمتر است و همچنین در نور به‌خوبی رشد می‌کند و نسبت به شرایط محیطی بسیار مقاوم است. ارتفاع این درخت تا 10 متر نیز می‌رسد.

دانه‌های قهوه روبوستا کوچک بوده و بافت صافی دارند، کیفیت این دانه به نسبت گونه عربیکا پایین‌تر و شامل 1.7 تا 4 درصد کافئین است. یکی از دلایل مقاومت آن‌ها در شرایط محیطی سخت همین کافئین بالای موجود در این قهوه است.

قهوه روبوستا اسیدیته پایین‌تر و مزه‌ای تلخ‌تر از عربیکا دارد و بیشتر برای تهیه قهوه فوری و قهوه‌های ترکیبی استفاده می‌شود.

خاستگاه قهوه روبوستا 

درخت روبوستا بومی اتیوپی است و در آفریقای غربی و مرکزی از لیبریا تا تانزانیا و جنوب آنگولا به‌خوبی رشد می‌کند. امروزه ویتنام، برزیل، اندونزی، هند و اوگاندا به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکنندگان قهوه روبوستا در جهان شناخته می‌شوند.

خواص قهوه روبوستا

  • قهوه روبوستا دارای خواص دیورتیک طبیعی است و به دلیل مقادیر بالای آنتی‌اکسیدان‌هایی که دارد به درمان تب بالا و آسم کمک می‌کند.
  • به دلیل مقادیر بالای کافئین که دارد به بهبود متابولیسم بدن کمک کرده و با افزایش چربی سوزی باعث لاغری و کاهش وزن می‌شود.
  • مقادیر بالای کافئین موجود در قهوه روبوستا به تقویت عملکرد مغز کمک کرده و خطر ابتلا به آلزایمر و پارکینسون را کاهش می‌دهد.

قهوه لیبریکا

  1. قهوه لیبریکا (Liberian coffea)

قهوه لیبریکا یکی از انواع دانه‌های قهوه است که امروزه بسیار کمیاب شده ولی در تاریخ قهوه جهان جایگاه مهمی دارد.

در سال 1890، زنگ قهوه، بیش از 90% قهوه عربیکا در جهان را از بین برد و این در حالی بود که مردم در اندونزی قهوه لیبریکا را جایگزین عربیکا کرده بودند.

به همین دلیل کشاورزان مجبور شدند، درخت لیبریکا را برای افزایش تولید قهوه در جهان جایگزین درخت عربیکا کنند. متأسفانه تا سال 1995، اکثر درختان لیبریکا در اثر ابتلا به‌نوعی قارچ از بین رفتند و امروزه تعداد بسیار کمی از آن‌ها در جهان باقی‌مانده است.

درخت قهوه لیبریکا تا ارتفاع 20 متر رشد می‌کند و دانه‌های قهوه تولیدشده از این گیاه بزرگ‌تر از انواع دیگر است. دانه‌های قهوه لیبریکا شکلی نامتقارن و نامنظم دارند و دارای عطروطعم دودی هستند.

خاستگاه قهوه لیبریکا

درخت لیبریکا بومی آفریقایی غربی و مرکزی از لیبریا تا اوگاندا و آنگولا است اما در فیلیپین، سیشل، جزایر آندامان و نیکوبار، پلی نزی فرانسه، آمریکای مرکزی، هند غربی، ونزوئلا، کلمبیا، مالزی و برزیل هم رشد می‌کند.

قهوه اکسلسا 

  1. قهوه اکسلسا (Exelesa coffea)

اگرچه در سال‌های اخیر اکسلسا به‌عنوان یک عضو از خانواده لیبریکا طبقه‌بندی‌شده است اما برخی معتقدند که  این دو تفاوت‌هایی باهم دارند و درخت آن حدود 25 متر ارتفاع دارد.

دانه‌های قهوه تولیدشده از آن مانند دانه‌های قهوه لیبریکا بزرگ هستند، شکلی نامتقارن و نامنظم دارند و دارای عطروطعم دودی هستند.

خاستگاه قهوه اکسلسا 

درخت اکسلسا بومی جنوب شرقی آسیا است.

مجله قهوه را در اینستاگرام دنبال کنید.


مجله تخصصی صنعت قهوه coffee magazine

اخبار روز صنعت قهوه در مجله خبری قهوه coffee news

آشنایی با انواع قهوه و ویژگی های قهوه types of coffee

آشنایی با تاریخچه قهوه history of coffee

آشنایی با تولید قهوه و روش های برشته کاری قهوه coffee roasting

آشنایی با برندهای قهوه coffee brands

آشنایی با خواص قهوه و فواید آن properties of coffee

آشنایی با روش های دم آوری قهوه coffee brewing

آشنایی با کافه های مطرح دنیا the cafe

آشنایی با اصطلاحات قهوه در دانشنامه تصویری قهوه picture coffee dictionary

آشنایی با آموزش تصویری دم آوری قهوه در مجله تصویری قهوه

آشنایی با واژگان قهوه در واژه نامه تحلیلی قهوه coffee dictionary

آشنایی با طرز تهیه و دستورالعمل انواع غذا با استفاده از قهوه در بخش آشپزی قهوه cooking with coffee

آشنایی با انواع تجهیزات صنعت قهوه و دم آوری coffee accessories

آشنایی با درجات آسیاب قهوه متناسب با انواع روش های دم آوری coffee grinder

باریستای خود باشید! آشنایی و طرز تهیه انواع نوشیدنی قهوه در منزل barista

مطالب و فیلم های آموزشی ما را در کانال تلگرام مجله تخصصی صنعت قهوه مشاهده کنید

آشنایی با مراحل رست قهوه یا برشته کاری قهوه در مجله قهوه rosting coffee

آشنایی با انواع قهوه های ترکیبی blending coffee

آشنایی با بهترین و مرغوب ترین قهوه های جهان best coffee

با ما در شبکه اجتماعی اینستاگرام نیز همراه باشید

آشنایی با انواع قهوه های تک خاستگاه (سینگل اورجین) single-origin coffee

آشنایی با انواع قهوه عربیکا arabica coffee

آشنایی با انواع قهوه روبوستا robusta coffee

آشنایی با قهوه سبز لاغری و خواص مفید آن green coffee

آشنایی با خواص و فراید قهوه و سلامتی properties coffee

کافئین در قهوه و خواص آن برای بدن انسان caffeine

آشنایی با قهوه اسپرسو و نوشیدنی های بر پایه اسپرسو espresso coffee

آشنایی با قهوه ترک turkish coffee

آشنایی با قهوه فرانسه و دستگاه قهوه ساز فرنچ پرس french press

آشنایی با دستگاه قهوه ساز اروپرس aeropress

آشنایی با دستگاه قهوه ساز V60 و قهوه دمی V60

آشنایی با دستگاه قهوه ساز سایفون و قهوه های موج سوم siphon coffee

آشنایی با قهوه کلد برو یا قهوه سرد دم cold brew coffee

آشنایی با دستگاه قهوه ساز کمکس chemex

آشنایی با دستگاه قهوه ساز موکاپات moka pot

آشنایی با قهوه بلومانتین جامائیکا و ویژگی های آن blue mauntain coffee

jamaica coffee

آشنایی با قهوه اتیوپی یورگاچف (قهوه یرگاچف) و ویژگی های آن yirgacheffe coffee

ethiopia coffee

آشنایی با قهوه گیشا پاناما و ویژگی های آن geisha coffee

آشنایی با قهوه بوربون و ویژگی های آن bourbon coffee

همچنین ببینید

دستگاه‌های اسپرسو

تکامل دستگاه‌های اسپرسو در گذر زمان – 2

مجله قهوه – دستگاه‌های اسپرسو مرکز کافی‌شاپ‌های سراسر جهان و نمادی از تخصص فنی و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *